COMUNICAT DE PRESA POST EVENIMENT Scoala de vara/iarna nr.2
Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali – filiala Bucuresti, Membru 2 in proiectul cu titlul Competenta si calitate in serviciile medicale prioritare prin formarea specifica a personalului medical in domeniul bolilor infectioase Cod SMIS 108129, finanțat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a organizat in perioada 06.07.2020 – 10.07.2020, Scoala de vara/iarna nr.2 in judetul Bacau, localitatea Slanic-Moldova, Hotel Perla.
In cadrul acestui eveniment a fost prezent un numar de 17 asistenti medicali/moase din toate regiunile de implementare a proiectului (in limita a 10% pentru regiunea Bucuresti-Ilfov). Asistenţii medicali pot participa la o singură școală derulată în cadrul proiectului.
Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul a 18 ore, sub forma unui program intensiv de seminarii si ateliere de lucru, avand ca tema principala “Profilaxia si ingrijirile sanatate specifice in bolile transmisibile prioritare”. S-au tratat in principal principal aspecte legate de diagnosticul si tratamentul bolilor infectioase prioritare HIV/SIDA, Hepatita B si Hepatita C (care corespund ariei de interes boli transmisibile dar si tematici complementare (in stransa legatura cu manifestarile/diagnosticul/tratamentul acestor patologii) sau care vizeaza alte programe SNS prioritare legate de specialitatea boli infectioase, cum ar fi:
– Limitarea riscului de expunere la agenti biologici, care corespunde ariei de interes boli transmisibile;
– Managementul bioriscului in bolile rare – care corespund ariilor de interes boli rare si boli transmisibile;
– Diagnosticul rapid molecular al infectiilor transmisibile-corespunzatoare domeniilor genetica medicala si boli transmisibile;
– Diagnosticul rapid molecular al meningitelor si meningoencefalitelor infectioase – genetica medicala, boli transmisibile;
– Metode de profilaxie eficace in prevenirea transmiterii infectiilor cu transmitere aerogena- boli transmisibile;
– Tehnici moderne de genetica medicala in virusologie/bacteoriologie – Genetica medicala, boli transmisibile, HIV, hepatite B, C sau alte tematici similare, relevante pentru domeniul principal de interes (boli infectioase) si/sau pentru domenii prioritare interconectate.
Evenimentul a fost sustinut de catre specialisti in domeniu cu expertiza relevanta si calificarea necesara in conformitate cu reglementarile privind aceasta forma de perfectionare profesionala. Participarea la aceste evenimente desarveste formarea profesionala a grupului tinta vizat (asistenti medicali, moase) si vine in sprijinul acestora pentru indeplinirea obligatiilor profesionale, conform reglementarilor in vigoare (OG 144/2008) privind participarea la forme de educatie medicala continua si acumularea unui numar minim de credite pe an (30 de puncte EMC) necesar exercitarii profesiei (mentinerii dreptului de libera practica).
Totodata, avand in vedere continutul si metodologiile didactice implementate in cadrul acestor programe de perfectionare profesionala, scolile de vara/iarna determina cresterea gradului de pregatire profesionala si a accesului la actualitati si perspective in bolile infectioase, care se vor reflecta in calitatea actului medical.
Valoarea totală a proiectului este de 12.385.993,88 lei, din care 10.458.155,88 lei contribuția Uniunii Europene și 1.785.849,64 lei contribuție din bugetul național.
Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugam să vizitați pagina web a proiectului https://formaremedici.ro sau pagina de social media a proiectului https://www.facebook.com/pg/Proiect-POCU-cod-SMIS-108129-222217985326393/posts/, respectiv puteti scrie la adresa de e-mail: secretariat@oammrbuc.ro.